Verken het ambachtelijke hart van Oostende voor Anker, waar vakmanschap tot leven komt. Heb je altijd al eens een smid aan het werk willen zien en een ambachtelijk gerookte haring willen proeven? Hier alvast een greep uit het aanbod.
Eén van de toppers waarvoor vele Oostendenaars graag afzakken naar het ambachtendorp is ter plaatse gerookte zalm van Dinkelstroom. Met gedrevenheid en enthousiasme voor een goed product garen en roken ze de vis in een grote rookkast boven een open vuur. Het eindresultaat geeft een overheerlijke smaak zoals vis moet zijn.
Oostendenaar Kristof Verkouille toont zijn passie en werk als smid tijdens Oostende voor Anker. Zijn overgrootvader had begin 19de eeuw een smederij in Oostende. Door zijn werk zo goed mogelijk uit te voeren, wil hij een steentje bijdragen op vlak van cultuur & erfgoed. "Mensen zijn zich er niet meer van bewust dat de smid in de geschiedenis, zeker tot de industriële revolutie, een zeer grote rol gespeeld heeft. Niettemin, deze technieken zijn zeker niet verloren. De oudste technieken worden nog steeds gebruikt. Zoals stuiken, ponsen, vuurlassen, uitsmeden, kappen, klinken..." Fer Unique toont hoe het moet.
Deze vereniging zet zich in om de Oostendse visserijsector te promoten en het eten van vis. Kom dus zeker eens proeven van een lekker gebakken visje op een boterham.
De oude groep "Oude Volksambachten Nu" werd opgericht in 1972 en is bekend voor izjn demonstraties in binnen- en buitenland. De ambachtslui vervaardigen ter plaatse op traditionele wijze voorwerpen die met de dag zeldzamer worden. Veel traditionele ambachten zijn nog altijd boeiend en uitnodigend om zelf te doen of om te ontdekken hoe men ook vroege zonder machines in hun dagelijkse attributen voorzag. Tijdens Oostende voor Anker kan je meer ontdekken over houtdraaien, mandenvlechten, spinnen en pottendraaien.
René uit Enkhuizen is inmiddels een oude bekende op Oostende voor Anker. Je vindt hem op de Vindictivelaan, hij staat bekend om zijn ambachtelijk gerookte haring. René aan het werk zien is al een ervaring op zich.
De Korre - een folkloristische maritieme vereniging - zag het levenslicht in 2013. De initiatiefnemers zijn beiden afkomstig uit een vissersfamilie. De naam "De Korre" verwijst naar het trechtervormige sleepnet dat nog steeds in gebruik is in de visserij. De vereniging verzamelt mensen die de visserij aan onze kust willen ondersteunen, en demonstreert oude vissersambachten, zoals netten breien en herstellen, garnaalpellen en kantklossen.
Deze Britse organisatie wijdt zich aan het behouden van de traditionele technieken van knopen leggen. Daarnaast promoten ze ook de ontwikkeling van nieuwe technieken en materiaal in hun vakmanschap.