Stad Oostende kocht de vissersboot aan in zusterstad Banjul en marineschip 'A960 Godetia' bracht het kleine vaartuig mee naar België. Op 22 november 2022 plaatsten stedelijke medewerkers de traditionele boot op het Jan Piersplein, ter hoogte van de Mercator.
De traditionele geschilderde houten vissersboot, een zogenaamde ‘pirogue’ symboliseert de stedenband tussen Stad Oostende en Banjul.
Vissers in Banjul gebruiken de pirogues om te vissen, maar de vaartuigen worden ook gebruikt om goederen en personen te vervoeren. Op het strand van Banjul vertrekken er elke dag handgemaakte vissersboten met hun typische felgekleurde, kano-achtige romp. In Banjul duurt het meester-timmerlieden maximaal een maand om een op maat gemaakte pirogue te maken. Hun werkplaats is het strand van Banjul waar je ze aan het werk kan zien. De vissersboten worden op een traditionele manier met de hand beschilderd. De kleuren en het uniek patroon zijn vaak geïnspireerd op de Gambiaanse vlag. Het exemplaar in Oostende draagt kleuren die verwijzen naar de Gambiaanse en Belgische vlag. De vele ogen op de romp vormen een bescherming tegen boze krachten. Het Grafisch Atelier van Stad Oostende bracht de woorden 'Oostende Banjul' aan.
De stedenband tussen Banjul en Stad Oostende is een unieke vorm van internationale samenwerking en viert in 2023 zijn twintigste verjaardag. Beide steden werken samen op gebied van stadsvergroening, klimaatbeheersing, een beter afvalbeleid, sociale inclusie, onderwijs, digitalisering en innovatie. In 2019 sleepte Stad Oostende 3 miljoen euro aan subsidiemiddelen van de Europese Unie in de wacht voor duurzame ontwikkeling in Banjul.
Banjul is de hoofdstad en vierde grootste stad van Gambia. De stad telt ruim 34.000 inwoners en ligt aan de westkust van Afrika, aan de monding van de Gambiarivier, vlak bij de Atlantische Oceaan.