Pegasus

De 'Pegasus' werd in 1900 gebouwd op de werf van Verras in Paal. Over de eerste jaren is weinig bekend, maar rond 1920 voer het schip als 'Pax' onder Belgische eigenaars. Na de Tweede Wereldoorlog komt er meer duidelijkheid: tussen 1947 en 1958 was Robert Wackens uit Antwerpen de eigenaar, gevolgd door J.W.A. Diderich uit Blaricum. Daarna wisselde het schip meerdere keren van eigenaar, tot het spoor in 1973 verdwijnt. Later onderzoek wees uit dat deze Pegasus de oude 'Pax' was.

In 2001 vond oud-visser Cor Drijver het schip in slechte staat in een gracht in Leiden. Hij herkende het als een hengst, een Zeeuws vissersschip dat werd gebruikt voor het vissen op mosselzaad in de Waddenzee. De Pegasus was zwaar beschadigd en deels uitgebrand, maar Drijver begon aan een provisorische restauratie. Gezien zijn leeftijd droeg hij het schip over aan Tolerant, een organisatie met ervaring in de restauratie van historische hengsten.

Met vrijwilligers werd de Pegasus in etappes naar verschillende scheepswerven gesleept, maar uiteindelijk bleek restauratie onmogelijk. Daarom werd besloten het schip volledig op te meten en een replica te bouwen. In 2008 begon dit unieke project, waarbij de oude Pegasus als referentie diende. Acht jaar later, in 2016, werd de nieuwe Pegasus feestelijk te water gelaten tijdens Het Weekend Op de Helling.

De doop werd uitgevoerd door Frieda Van Beylen, weduwe van scheepshistoricus Jules Van Beylen, en Franke Lok, Erevoorzitter van Tolerant. Het doopwater bestond uit een mengeling van bron- en mondingswater van de Schelde. De Pegasus werd hiermee het derde grote replica-project binnen het Vlaamse varend erfgoed, na de 'Sint-Pieter' in Blankenberge en de 'Gentse Barge'.

Eigenaar
vzw Tolerant
Land
Belgiƫ
Boottype
hengst
Thuishaven
Rupelmonde
Bouwjaar
2016
Lengte
11.50m
Breedte
4.00m
Diepte
0.80m
Materiaal
hout