Zr.Ms. Urania wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de opleiding van marineofficieren (Adelborsten). Tijdens de opleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine zijn adelborsten één of meerdere weken aan boord.
In deze periode wordt aan adelborsten de elementaire nautische kennis en kunde bijgebracht. De focus ligt echter vooral op karaktervorming; woorden als zeemanschap, samenwerking, verantwoordelijkheid en vertrouwen.
Naam
Als sinds 1830 beschikt de Koninklijke Marine over een opleidingszeilschip met de naam Urania. Deze naam is afkomstig uit de Griekse mythologie waar Urania wordt genoemd als dochter van Zeus en de muze van de astronomie. Op het wapenschild worden een hemelbol met de tekens van de dierenriem getoond en de Latijnse slagzin 'Caveo non timeo'. Een toepasselijke naam voor de marineofficieren in opleiding, want het betekent ‘Waakzaam, doch niet bevreesd’.
Verbouwen
Hoewel het schip in 2004 grondig werd verbouwd, ziet het prachtige zeilschip er nog steeds authentiek uit en heeft het details van de oorspronkelijke Urania behouden. In 2012/2013 heeft het schip haar laatste re-fit gehad. De Urania vaart jaarlijks mee met diverse evenementen, waaronder SAIL Amsterdam.
Geschiedenis
De originele Zr. Ms. Urania stamt uit 1928 en werd als privéjacht gebouwd door de Haarlemsche Scheepsbouw Maatschappij. Het was een schoener met oorspronkelijk een ‘wishbone’ tuigage wat na een jaar gewijzigd werd in een gaffel-schoenertuig met breefok. De Marine kocht het schip net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en stelde haar in 1938 als Zr. Ms. Urania in actieve dienst. In mei 1940 werd het schip door de Duitsers in beslag genomen en ingezet voor de opleiding van aspirant-officieren van de Duitse Marine. Het schip werd na de oorlog teruggevonden en in 1946 teruggebracht naar Nederland. Sindsdien heeft het schip gevaren voor marineofficieren in opleiding. In 1957 werd de huidige Bermuda kits tuigage ingevoerd, wat wil zeggen dat de voormast langer is dan de achtermast, de roerkoning zich achter de bezaansmast bevindt en het oppervlak van de bezaan minimaal 60% bedraagt van die van het grootzeil. Na een ongeluk waarbij een gat in de romp werd geslagen, werd het schip totaal herbouwd en in 2004 weer in gebruik genomen.